Tuesday, May 8, 2018

Beldopspotting

Je ziet ze tegenwoordig meer en meer. Beldoppen in het wegdek. Tije de Jong maakte mij er gisteren op attent en nu hij het zegt, zie ik ze ook.
Ze zijn vooral te vinden op plaatsen waar veel verkeer is.

Ach hoe gaat dat. Een beldop raakt wat losser en gaat daar in klank op vooruit want er komt een mooie, zangerige en alert ringelende toon van. Je moet daarbij oppassen dat je de beldop onderweg regelmatig controleert want juist als die zeer losbandig klinkt en uit zichzelf al begint te tinkelen, kan de dop loskomen van de fiets en luid over straat buitelend de aandacht trekken.


Dikwijls is dat op een plaats waar je niet zomaar kunt afstappen om het klankschaaltje weer op te rapen. Er is juist een sneltram in aantocht, je was door rood gereden, geen tijd te verliezen.

De klankdop is doorgaans toch al door de val verbogen. Zo een krijg je er nooit meer vlak opgedraaid en dan zit je met een droog, schor ratelgeluid.  Daarom laten steeds meer mensen zo'n klankdop liggen waar hij landt.


Fietsen, brommers, personenwagens en trams denderen er langs en stoten tegen de dop tot deze met de scherpe kant naar beneden ligt en alle volgende vervoermiddelen drukken de dop in de loop van de tijd --hier gaan vaak jaren overheen-- steeds iets steviger  het wegdek in, tot het daartoe gaat behoren zoals de rails van de tram dat al doen.

Soms zie er je een hele ochtend geen en dan weer vind je er drie vlak bij elkaar.

Er zijn beldop-spotters die op hun vrije zaterdag gezamenlijk bepaalde steden bezoeken om te noteren hoeveel beldoppen er te vinden zijn, of die van vorig jaar er nog liggen en wat de trend is, ook historisch gezien. Dat zijn vaak leuke gezelschappen van bijzonder tolerante mensen, waarbij iedereen de eigenaardigheden van elkaar goed kan verdragen.
Tije zag deze 9 mei aan de Derde Kostverlorenkade

PS Bob van Geffen wijst me erop dat er vorig jaar een veiling was van een historische collectie beldoppen:Elandsegracht, bij #80
Deze heeft zich al wel gelost, zoals dat heet, maar is nog niet 'ingedaald' en zal vermoedelijk nog wel even voortrollen voordat een vaste plek wordt gevonden. Gezien aan de Baarsjesweg ter hoogte van de Jumbo.
Hier werd weer eens bewezen dat er veel wijsheid zit in de oude zegswijze "zoek de beldop van uw dromen niet te ver van huis, dikke kans dat hij al die tijd vlak om de hoek voor u klaarlag" -- of in het Engels "Do not search too far from home, your belldop may be on the Overtome"

Een pracht exemplaar dat al heel veel heeft meegemaakt zonder dat men daar erg in had. ligt op het zebrapad naast het oversteek-fietspad, dus is er mogelijk afgeragd toen de fietser met een gedurfde sprint door rood joeg, ternauwernood de eerste wagen wist te ontwijken alvorens hij/zij door de tram werd geschept. In de consternatie vergat men de beldop die zich prompt de rol van "stille getuige" eigen maakte.
Zo gaan die dingen vaak en je doet er niets aan.
Ook in Amstelveen komen ze voor. Dis is een zeer mooi exemplaar, zeer de moeite waard om rustig te bekijken aangezien men daarbij als vanzelf op allerlei gedachten komt.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komen ze ook in Hoorn wel degelijk voor, zoals deze roze beldop.
(foto: Tije de Jong, 27 april 2019)

No comments:

Post a Comment