Thursday, January 18, 2018

Zelf plof maken -- lekker en helemaal niet moeilijk


Plow, of Plof, ook wel Pilaf genoemd, is een buitenlands gerecht. Exotisch maar beslist niet te pittig, vormt het een aangename kruising tussen de bekende Indische rijsttafel, de Spaanse Paella en onze eigen Hollandse stamppot. Niet voor niets ligt het land van herkomst ook ergens tussen Holland en ons Indië.

Voedzaam, smakelijk, authentiek dus oergezond en altijd handig om even snel te bereiden als je onverwacht bezoek hebt terwijl je er ook die ene bijzondere visite behoorlijk mee kan imponeren.

Ingrediënten
Wat heb je nodig? Rijst, worteltjes, zonnebloemolie, water, kikkererwten, rozijnen, uien, zwarte peper en kruiskummel.

Waar kun je deze ingrediënten vinden?
Het is het beste deze ingrediënten eigenhandig daar te verzamelen waar ze alle samen voorkomen. Doorgaans in het blikje "Usbekisches Reisgericht" bij de plaatselijke leverancier van delicatessen. Reken voor alles bijeen ongeveer op € 3,49 per portie.

Bereiding
Breng een pannetje met rauw lokaal water aan de kook. Laat daar, afhankelijk van het aantal gasten, ongeveer een blikje per persoon in zakken. Wacht even tot het water opnieuw aan de kook is geraakt en laat je gerecht als zodanig nog twintig minuutjes doorpruttelen.
Geef elke gast een eigen bord en lepel, deel daarna de blikjes uit (pas op: heet!) en geniet van het gezellige schouwspel. Ieder trekt zijn eigen blikje los, kiepert de inhoud op zijn bord en dit staat garant voor een verrukkelijk avondje geanimeerd smullen.

No comments:

Post a Comment