Monday, October 10, 2016

Goed bezig Waternet

Het waterleidingbedrijf in Amsterdam loopt een beetje achter bij de rest van Nederland. In de meeste woningen is geen watermeter en daar wordt het watergebruik op de gok bepaald. Heb je een bepaald aantal ruimtes, dan wordt aangenomen dat je een X aantal 'eenheden' water gebruikt. Die moet de huisbaas eens per kwartaal betalen en deze kan het dan weer in maandelijkse termijnen terugvragen van zijn huurders.

Zodoende komt het voor dat iemand die vrijwel het gehele jaar in Rome verblijft en slechts af en toe voor een vergadering bij een omroep in Hilversum komt overvliegen toch een hoge waterrekening moet betalen omdat er in de ruime (maar lege) Amsterdamse woning een douche en een bad te vinden zijn. Of een grote winkel die bestaat uit ruimtes die vroeger ooit een andere functie hadden, wordt belast voor watergebruik op tal van plekken waar uitsluitend boeken staan opgesteld.

Nu heeft Waternet in Amsterdam wat nieuws bedacht en ze gaan bij iedere gebruiker zelf het watergeld innen:


Iedereen zonder watermeter gaat dus direct aan Waternet betalen?

Nou nee. De ene wel, maar de ander niet. Een woning kan bijvoorbeeld als "expatwoning" in hun boeken staan, ook al wonen de Amsterdammers er al twintig jaar en dan beginnen ze er niet aan. Stel je voor dat de "expat" over nog twintig jaar alweer terug gaat naar zijn eigen land, dan moet je dat aanpassen en daar is geen beginnen aan. Een ander belt op en hoort dat het wel de bedoeling is dat ze het water zelf gaat betalen, maar voorlopig nog niet omdat de post met de aankondiging nog niet de deur uit is gegaan.   Dit jaar wordt dat niets meer.

Ik zelf krijg verschillende meldingen tegelijk van Waternet. Er is een rekening, maar ook weer niet:

Dit is de rekening, graag betalen

Nee, er is geen rekening, niets te betalen

Ik dien dus op tijd te betalen, maar totaal te betalen is NUL Euro. En over BTW wordt al helemaal niet gerept.

Gelukkig is er voor deze misverstanden een klantenservice!


Oh nee, die is er toch niet!

Oh nee, toch geen klantenservice, sorry!
Wat wel fijn is: rechts onder in beeld verschijnt een scherm met het aanbod "gratis" gebruik te maken van een online helpdeskmedewerker. 

Ik neem het aanbod aan en op de vraag "Wat kan ik voor u doen?" antwoord ik met de omschrijving van mijn melding en mijn vraag waarheen ik de screen snapshots kan zenden. 

Prompt wordt door de medewerker het gesprek beƫindigd en het blijkt onmogelijk opnieuw een gesprek aan te vragen.

Wat Waternet betreft zijn we uitgesproken. Ik heb mijn vraag kunnen stellen, punt uit, kappen, weg met die klant.

Dan rest er nog het telefoonnummer 0900-9394 waar een vergelijkbaar sleepnet aan wachten, kiezen, en eindeloos wachten is georganiseerd. Er wordt kort gemeld dat "de wachttijd wat langer is" en daarna hangt Waternet je in een telefoonleegte tot je eindelijk eens overlijdt. 

Of een ons weegt, wat maar eerder is.
No comments:

Post a Comment