Wednesday, August 17, 2016

Gummbah en De Schim

Kunstwerk van Gummbah in de Volkskrant van 17 augustus 2017
Een man en een vrouw in de kleine hal van een woning, vermoedelijk vlakbij de voordeur. Een spiegel aan de wand waarin een vrouw op weg naar buiten nog even snel haar coiffure kan beoordelen.

Hij heeft iets gezegd over iemand die zij ook kent, waar ze het nu toch ineens voor opneemt, hoewel ze zich ook weer niet afkeert van haar gesprekspartner. Zijn regenjas hangt over zijn rechterarm. Er wordt dus afscheid genomen of hij is zojuist gearriveerd, maar het is vermoedelijk het een afscheid. Haar kapsel zit erg netjes evenals zijn pak dus het is geen turbulent bezoekje geweest en pas nu, in de laatste ogenblikken, worden ineens harde noten gekraakt.

De man heeft zijn nette hoed in de rechterhand. Een  detective, atletisch van gestalte, onberispelijk in zijn gedrag, in staat zich ongemerkt door een menigte te bewegen, en slechts af en toe veroorlooft hij zich in besloten gezelschap enige vrijheden, zoals een ferm oordeel, "paardenlul". Daar deinst hij dan niet voor terug.

Ze staat op haar spillebeentjes. Ze is een beetje een aansteller en hij toont enige distantie, het blijft een heer, hij zou nooit misbruik maken van de situatie waarin zo'n labiel wicht tijdelijk verkeert. Zo is hij niet. Zijn collega's noemen hem weleens "de schim" omdat hij zo weinig rumoer veroorzaakt, eigenlijk zonder enige rimpeling door de wereld lijkt te gaan.

Vermoedelijk noemde hij haar man een paardenlul, maar dat was nadat zij gedurende zijn hele visite uitsluitend over haar echtgenoot had zitten klagen. Nog geen kopje koffie had ze voor hem ingeschonken, zo ging ze op in haar versie van allerlei situaties waarin haar man niet had gedeugd. Toen ze haar gemoed eenmaal tot de bodem had geledigd en ze eraan toe was om te concluderen dat het echter over het geheel genomen geen slecht mens was die bovendien behoorlijk de kost verdiende en ook vaak van huis was zodat ze veel vrijheid kende, viel die “paardenlul” van zijn kant niet lekker en wilde ze het toch voor hem opnemen.

Het is allemaal erg oneerlijk maar de man die men “de schim” noemt deert het niet. Hij heeft weer wat opgestoken over hetgeen de andere sekse zoal beweegt en hij zal daar zeker zijn voordeel mee doen.

No comments:

Post a Comment