Monday, May 9, 2016

Beuyspoet

In het gebouw van het voormalige kuuroord van Kleve, waar Joseph Beuys vroeger een werkplaats had op loopafstand van z'n ouderlijk huis, is nu een expositie van zijn werk. Wat ik het mooiste vind is de tekst op de wanden. Gewoon feitelijke informatie. Niet de amateurcultuurfilosofie die je hier veel vindt over de kunst die monumentaal is in zijn alledaagsheid en het ruwe materiaal dat in wezen de kwetsbaarheid van het bestaan weergeeft terwijl het de kijker dwingt een standpunt in te nemen waardoor een radicale her-ijking onstaat op de vrije zondag.


Beuys laat weten hoe het gaat met het werk en wijst er tenslotte op dat het hem zeer zou schikken indien men bij de eerstvolgende afspraak een volgende voorschot-tranche van negenduizend D-mark zou meebrengen, in contanten uiteraard, dat convenieert het beste.

Bij de lift hangen diverse aanwijzingen. Ten eerste, hij doet het niet, ten tweede, indien er brand uitbreekt wordt jonge paartjes afgeraden van de lift gebruik te maken.


4 comments:

 1. Tije schrijft: "Mij bevalt vooral het laatst in beeld zijnde kunstwerk:
  De actievolle wijze waarop de twee figuren in beeld zijn gebracht,
  het dramatische kleurgebruik, en dan die allesverbindende knop eronder
  doen een tomeloze diepgang vermoeden!"

  ReplyDelete
 2. Paul meldt: "ik vond hem altijd wel wat eng mager
  hoeden vind ik ook eng
  kunst soms ook
  kaas, koffie en shoarma, bijvoorbeeld
  zijn dat zelden of nooit"

  ReplyDelete
 3. - "Wat was de naam ook alweer?"
  - "Hartmann - Carl Hartmann...."
  - "Nooit van gehoord"

  T. Hermans

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Bemelmans. Jack Bemelmans." https://www.youtube.com/watch?v=GV-Nbtl8H7c
   Als Toon nu mee zou doen aan "Nederland got Talent" dan zou hij zijn weggestuurd omdat het langer dan een minuut duurt en dat kan men niet meer verdragen.

   Delete