Saturday, March 12, 2016

De Broekproef

Voor onze rubriek "Waar doe je goed aan" behandelen we deze week een vraag die ons werd opgestuurd door de heer Rijckevorsel uit Emmen.

"Ook nu ik al enige tijd met pensioen ben," schrijft Rijckevorsel, "en elke dag een vrije dag is, blijft de zaterdag speciaal."

Hij blijft dan in pyjama, leest de krant in bed, struint met sokken aan door het huis en gaat pas in de loop van de middag onder de douche. In de badkamer trekt hij z'n pyjama uit en in een en dezelfde beweging trekt hij met de broekspijpen zijn sokken uit. Echter, maar al te vaak blijkt een van die sokken zoek. Die zit dan nog in een van de broekspijpen.

"Waar doe je goed aan?" Vraagt Rijckevorsel ons. "Het scheelt tijd als ik de sokken tegelijk met de pyamabroek uittrek, maar als ik daarna moet zoeken in welke pijp de sok is blijven hangen, ben ik toch weer langer bezig."

Op de redactie hebben we in plaats van Informal Friday, waarbij de mannen in jeans mogen komen en de vrouwen in strakke leggings, een 'vrijdag pyjamadag' gehouden en ieder die werd betrapt op het tikken van dingen als "ten alle tijden" diende de broekproef uit te voeren.

Inderdaad, menig sok bleek onvindbaar. De grof gebreide grijze sokken van de opmaakredacteur vielen eigenlijk als enige steevast op de vloer maar van bijna alle andere sokken raakte er wel een kwijt. Hoe lichter de sok, hoe eerder deze zich wegfloddert in de pijpen, zo lijkt het en synthetische materialen zijn daarbij het meest zoekmakend. Een verrassende uitkomst was dat de strakte van de pijpen geen invloed blijkt te hebben op het wegraken. Een sok die wegrakend is, raakt weg, ongeacht de ruimte die de pijp daartoe biedt. Wij vermoeden dat dit komt doordat smalle pijpen van zichzelf alles beter vasthouden terwijl ruim vallende pijpen eerder omslaan en daarbij gemakkelijk allerlei kledingstukken en ander huisraad als het ware 'invouwen.'

Enkele sokjes zijn nooit meer tevoorschijn gekomen.


No comments:

Post a Comment