Friday, February 26, 2016

De Blikkenman

De blikken uit de film
De collectie espresso-blikken uit "De blikkenman" wordt te koop aangeboden, zag ik net.

Een jaar of twee terug begon Rutger, een wat sociaal onhandige, vermogende dertiger in Groningen aan zijn blog waarin hij elke week een ander blik voorgemalen espresso-koffie opende en daarmee koffie zette in de fraaie Italiaanse eenpersoons-espressomachine, de La Pavoni die al in meerdere films een rol heeft gespeeld, van Roger Moore's James Bond tot Hugh Grant in "About a Boy."

Van elk blik plaatste hij twee mooie foto's en daar tussenin op zijn wat stijve, licht autistische manier van schrijven een 'recensie' van hoe de koffie smaakte op de La Pavoni en wat er verder die dag in het nieuws was. Een week later werd het volgende blik opengetrokken en ga zo maar door.

Eerst bleef zijn blog onopgemerkt maar gaandeweg kwamen er meer volgers en nadat er op een  zondagochtend vroeg over was gesproken in een regionaal radioprogramma werd zijn blog een referentiepunt voor duizenden trouwe fans. Ook vandaag de dag is het nog erg leuk om terug te lezen, vanwege de actualiteit van destijds en de glimpen die je tussen de regels opvangt van de wat houterige schrijver.

De film "De blikkenman" heeft afgelopen december in bijna alle zalen gedraaid en ik las dat hij komende maand reeds bij de TROS op tv wordt uitgezonden. (spoiler alert:) Een onhollands geslaagde romantische komedie over een rijke en aantrekkelijke single in een grote stad die een beetje sociaal onhandig is, die blikken verzamelt, daarover schrijft, gaat e-mailen met een volger, een jonge gescheiden moeder met een zoontje, gaandeweg delen ze lief en leed met elkaar maar voordat ze elkaar kunnen ontmoeten ontstaat er een gigantisch misverstand en worden de banden verbroken, wat natuurlijk slechts een opmaat is voor een doldwaze actie waarin ze allebei over hun eigen schaduw heen springen, hun remmingen overwinnen en de rest loopt dan feitelijk vanzelf, het knulletje (genezen van de kanker) is ook in zijn sas met z'n nieuwe papavader, een oprechte kindervriend. Het was tijdens de première bijna kerst en de kijkers kwamen gearmd en rozig de bioscoop weer uit gewandeld op weg naar een lekkere Irish Coffee en wie weet.

Ik heb al enkele La Pavoni's en ik ben eerder aan het ontzamelen dan dat ik een collectie blikken zou willen hebben, maar ik denk dat vele fans blij zullen zijn met een van die blikken die op de achtergrond een rol speelden bij zoveel ontroerende bioscoopmomenten.

Hugh Grant in "About a Boy"

No comments:

Post a Comment