Wednesday, December 2, 2015

Diplomatiek patina


Diplomaten nodigen op feestjes graag een paar kunstenaars uit. Dat is algemeen bekend. Artiesten brengen wat jeu in de wereld van moeizaam overleg, beleefdheden en besmuikte roddelpraat.

Deze week valt me ineens op dat sommige kunstenaars, als ze succes hebben, ook graag wat chics willen bezitten dat deel heeft uitgemaakt van die diplomatieke wereld.

De onlangs overleden zanger Armand kocht, zodra hij dat kon, een Jaguar Mark VII "die nog van Minister van Buitenlandse zaken Joseph Luns was geweest."

Ook schrijver Jan Wolkers had een paar Jaguars maar die waren erg duur in het onderhoud en chic is fijn maar het moet wel een aardigheidje blijven. Dus zijn laatste wagen werd een champagnekleurige Volvo 240 die eigendom was geweest van de Zweedse ambassadeur in Nederland, aldus Onno Blom in De Volkskrant op 2 december 2015.

Geen bierkleur of appelsapkleur, maar champagnekleur.

Jan-Joost de Man noemt het trouwens een goudkleurige. Karina Wolkers bezong met trots de robuustheid van de Zweedse automobiel die Jan en zij destijds van de Zweedse ambassadeur hadden overgenomen. Het was een gelukkige aanschaf geweest, waar ze nooit spijt van hadden gehad. Bescheiden in onderhoud en goed bestand tegen het klimaat van het eiland.

Autoverkopers ogen doorgaans als bedrijfsleiders van een grote kruidenier en hun bureau midden in de grote showroom ziet eruit alsof hij deze maand extra voordelig is, maar misschien doen ze er goed aan om zich te kleden en te gedragen als oude diplomaten, mannen die het liefst over heel wat anders praten dan over hun werk.No comments:

Post a Comment