Saturday, September 5, 2015

Verbeterbriefjes

Tijdens een week in Berlijn wist ik niet zo goed wat te doen. Natuurlijk had ik koffiespullen bij me maar na een uur of drie begint dan toch "de dag". Musea? Die hebben we thuis ook. Dingen van vroeger bekijken. Als je lang genoeg wacht is alles "van vroeger", dan is het eind zoek. Wat wel leuk is: een paar espressobars bezoeken en kijken wat ze daar uitspoken.

Eenmaal op straat viel me op dat veel mensen hun best doen om de buitenwereld door middel van tekst te besturen. Met borden en vooral veel briefjes worden voorbijgangers gewaarschuwd en gemaand. Er wordt ook veel verboden. Uitroeptekens komen uitstekend van pas. Ze zijn smal en hoog zodat je er makkelijk een of meer kwijt kunt op je mededeling. Maar als bijna elk briefje een uitroepteken heeft, wat moet je dan? Sommigen laten hem daarom weg, anderen plaatsen er meerdere. Baat het niet dan schaadt het niet.

Mijd het gevaar!
Mensen toch! Geen friet, maar alleen ijs aan dit loket! Maar vandaag niet.
Kom gerust winkelen maar laat die kinderen thuis! 
Hoe vaak moet ik het nu nog zeggen! DICHT die deur.
Zabel, Nicklitz en Feller hebben het helemaal gehad met reclamedrukwerk
Helemaal NIKS van reclame hier, kappen nu!
Elke overtreding zal tot vervolging leiden
Het is maar dat u het weet!
Hier geen rommel verdomme!!!
Fietsen verboden, dankuwel
Dit rooster zit er niet voor niets! 
Vanwege ziekte is de voordracht over "Is Vegetarisch gezond?" komen te vervallen. Pas op voor het afstapje.

Let op! Frans ventiel, gebruik voor eigen risico!
Staat u hier niet ingeschreven? Beter weggebleven.
Het leek me dat de verbeterbriefjes vooral in Duitsland makkelijk te vinden zijn maar nu ik erop let zie ik ze ook in Nederland. Hierboven hebben de bewoners genoeg van toeristen die op hun trapje  zitten te blowen en een van hen heeft opgezocht welk artikel in het Wetboek van Strafrecht hier feitelijk van toepassing is. De postbode wordt nog gedoogd maar alle anderen moeten oprotten.

Sinds kort ligt er een mooie dure sloep voor onze deur aangemeerd. Tegen het einde van de zomer kwamen er twee plekken vrij en daar bleek de sloep mooi in te passen. De eigenaars van de sloep besparen zich de kosten voor een bewaakte ligplaats in een haventje net buiten de stad en als ze eens willen varen, hoeven ze vanaf huis niet zo ver te fietsen.

Bij de aanlegplaats staat echter een bankje waar vaak jongeren zitten. Die brengen pizza's en bier mee, roken wat, en de peuken gooien ze van zich af. Het is niet "cool" om troep op te ruimen in de container die even verderop staat of in de prullenbak die naast het bankje staat. Nonchalance is een must voor het vinden van een goeie partner in die periode van je leven dus de kinderen kunnen het noodgedwongen niet te nauw nemen. Roken is stoer maar als je dan je peuk heel netjes opruimt sta je geweldig voor aap.

Toch doen de eigenaars van de sloep er van alles aan om dit gedrag te beïnvloeden. Eerst kwam er een verbeterbriefje in het Engels:

Fire! Take care of our boat. Don't throw your cigarette, thanks.

FIRE! Take care of our boat. Don't throw your cigarette, thanks
 Er volgde een Nederlandstalige voor de lokale bevolking:

DUS: Houd het netjes en !HANDEN AF! van ons mooie bootje met duur beige dek!

Sinds gisteren hangt er een briefje naast:

Beste roker, ook wij steken er graag een op. Ter voorkoming van brandgaten in ons mooie beige bootzeiltje: wilt u uw sigaret in een andere richting gooien? Veel dank!

Bij verbeterbriefjes voel je de ergernis door de soms vriendelijke woorden heen. Een tikje neerbuigend kan het zijn, alsof de mensen in de buitenwereld erg dom zijn en geen enkel benul hebben van het fatsoen dat de briefschrijvers zelf wel hebben.


De sloep was niet goedkoop maar de prijs van het beschermende dekzeil viel tegen. Alles moest op maat worden gesneden en gestikt. Een bezit voor het leven, werd erbij gezegd, het houdt zijn waarde maar je moet er geen brandende sigaretten op hebben.

"Ook wij steken er graag een op." Dat zou een band moeten kweken. Rokers onder elkaar.

Binnenspeelgoed moet echt binnen en niet in het schuurtje.

Overal een mening over


2 comments:

 1. Marjan schrijft:

  "in onze vorige repetitieruimte wemelde het van de verbeterbriefjes: 'Niet aankomen!' Daaronder hingen dan verbeter-verbeterbriefjes: 'Ook jij niet!'

  ReplyDelete
 2. Paul schrijft:

  "Frans!
  mooi!
  laat maar komen die uitroeptekens
  dat bozige inderdaad van de verbeterbriefjes
  prachtig
  maar dan de man in het Kaasmuseum te Alkmaar
  hij zei:
  'wacht, ik zal even de film voor u starten
  nadat hij ons een stukje kaas in plastic had gegeven
  hij duurt een kleine 10 minuten
  en hij gaat over kaas'
  die laatste toevoeging kan me nog tot tranen toe roeren."

  ReplyDelete