Sunday, September 20, 2015

Scheiden in vijf stappen

Mailtje van de bank. Handige tips over allerlei onderwerpen en zo na de zomervakantie hoort daar ook informatie bij over scheiden:


Op de foto zie je een jonge vrouw die het zich allemaal heel anders had voorgesteld. Ze woont met haar man in een mooie woning met veel licht. De twee kleine kindjes hebben net een lang weekeinde bij haar ouders gelogeerd. Ze heeft geen wallen onder haar ogen dus ze slaapt uitstekend, maar toch... het is allemaal een beetje uit de hand gelopen.

Tijdens de kampeervakantie had ze haar mobieltje in de caravan laten liggen toen ze stokbrood ging halen en natuurlijk kwamen toen juist de eerste Whatsapp-berichtjes van haar minaar Henk binnen. Heb je lekker geslapen, ik heb veel aan je gedacht, we gaan hier zo aan de koffie. Van die alledaagse banale dingen die een man vertelt als hij graag bij je wil zijn, als een hond die van alles aan je voeten komt leggen, een bal uit het struikgewas, een stok, iets wolligs dat dood blijkt te zijn.

Toestanden kwamen ervan, discussies, kies je voor hem of voor mij, gepassioneerde dagen samen, allebei enorm hun best doen, ook bang voor wat er allemaal gebeurt als het op een scheiding uitdraait. Achteraf eigenlijk de leukste vakantie die ze samen hebben beleefd maar bij thuiskomst is het toch allemaal weer moeilijker dan gedacht. Henk woont in de buurt en die laat zich niet wegpoetsen.

Bovendien heeft haar man intussen kunnen nadenken en hij realiseert zich dat hij als onschuldige partner aan wie niets te verwijten valt een zeker voordeel heeft. Op de foto zie je hem maar gedeeltelijk. Een jonge vent, niet dik, nonchalant ruimvallend hemd op een broek die goed is voor het weekeinde maar waarmee je ook naar kantoor kunt. Duur spul maar lekker informeel, blijft ook goed in de was.

Hij heeft op het werk een en ander laten doorrekenen en Floris, de jurist, had een helder advies: als je gaat scheiden, nu doen en niet over een jaar want dan val je in een ander tarief en zit je er twaalf jaar aan vast.

Onderweg naar huis heeft hij het er moeilijk mee. Boos is hij gek genoeg niet en jaloers, ach... hij weet nog dat hij dat beetje wilde en avontuurlijke van haar in het begin zo aantrekkelijk vond en nu ze dat weer terug lijkt te hebben gevonden nadat ze drie jaar lang voornamelijk zwanger en vermoeid is geweest, is hij eigenlijk ook wel blij met deze terugkeer van de vrouw voor wie hij had gekozen. Wel stomvervelend dat die Henk nodig was om zijn vrouw wakker te kussen.

Thuis loopt hij direct naar de computerhoek om de jurist te vertellen dat hij toch het liefste alles bij het oude laat voorlopig, maar als hij de computer uit de slaapstand tikt, staat die pagina van de bank open bij de vijf tips voor vrouwen die willen scheiden. En dan wordt hij toch nog boos.

"Kan ik in mijn woning blijven wonen?" leest hij. Wat krijgen we nou? Haar woning?

"Heb ik genoeg geld in mijn portemonnee?" Hallo! Het geld in haar portemonnee komt nog altijd van zijn salarisrekening bij de bank en die bank gaat haar nu alvast als klant werven met handige tips om beslag te leggen op zijn rekening?

"Hoe gaan we voor onze kinderen zorgen?" Heel eigenaardig. De woning en het geld zijn dus voor haar maar zodra er zorgen zijn is het weer "we"?

"In 5 stappen weet u welke beslissingen u moet nemen, zodat u financieel alleen verder kunt."
Zo, de kogel is dus al door de kerk en ze is al aan een vijfstappenplan begonnen. En ze gaat "alleen verder" dus Henk gaat geen bijdrage leveren, niet aan het huis, niet aan de zorg.

Floris, dank voor je advies. Ik denk ook dat we het zo moeten aanpakken. Mail me a.j.b. voortaan uitsluitend op mijn kantoor-mailadres, je begrijpt wel waarom. Ik neem morgen de bankstukken mee waarom je vroeg. 
3 comments:

 1. Robert schrijft:

  "
  Hoe verzinnen ze het.

  Volgende week:

  5 stappen om onder je alimentatie uit te komen."

  ReplyDelete
 2. Leuk verhaal. Nu nog de 5 stappen om aan het hoogste bedrag aan alimentatie te komen. Misschien kan een medewerker van de bank, die zicht heeft op het saldo van de man, de vrouw advies geven.

  ReplyDelete
 3. Zo komen allen aan hun trekken! Tegen het normale tarief.

  ReplyDelete