Sunday, September 21, 2014

Heat Exchanger: synopsis van een filmscript

Hoofdrolspelers
Heat Exchanger is de titel van een turbulente erotische actiethriller over het conflict tussen twee oude Europese families van industriƫlen. Samen maken ze espressomachines maar de beide families worden uiteengedreven door de tomeloze ambitie van de jonge generatie die zich, aangedreven door testosteron, verliest in een alles-of-niets spel waarin het allang niet meer gaat om de knikkers.

Het huidige conflict tussen Noord- en Zuid-Europa vindt zijn voorspel in dit familiedrama dat tien jaar geleden zijn climax bereikte. Tegen de achtergrond van de moderne industriƫle revolutie, internet, virtual reality en het prille begin van wat we vandaag de dag de third wave in koffiebusiness noemen, spelen persoonlijke passionele tragedies zoals de vergeefse liefde van de Duitse Pater Familias, Erich Cronelius Munster (ECM voor zijn vrienden) voor de grande dame van de Buzzerias, de Italiaanse tak.

Ondanks of juist ten gevolge van zijn oerdegelijke aanpak en de mentaliteit van een werkpaard moet Erich in de liefdesstrijd de meerdere erkennen in zijn tegenstrever Luigi, een Napolitaanse charmeur die immer de makkelijkste weg kiest, op de werkplaats met inferieure pressostaten werkt en zo tijd over houdt om de mooie Legionella het hof te maken.

Heat Exchanger is de dampende historie van Europa in het klein. We zien de opkomst van het zuidelijke populisme en de curruptie die Europa economisch aan de afgrond zou brengen tegenover de meedogenloze drang naar groei, expansie, voorplanting in het Pruisische noorden, waar achter een nuchtere technocratie een veel grotere passie schuil gaat, het verlangen om de vreemde en onbereikbare te overheersen.

We verklappen de ontknoping niet, maar houd rekening met de oude zegswijze dat het been, waar twee honden erom vechten, weleens verschalkt zou kunnen worden door een derde die ermee heen gaat, bijvoorbeeld iemand van down under die de boel tijdig opkoopt en in de Italiaanse fabriek de tucht en precisie vestigt die er altijd had ontbroken. Waarna de Italiaanse tak toch zegeviert, zij het dat de kleindochter van Legionella aan deze nieuweling van een ander continent moet worden gegund.

Jaja, het is wat.

(Niet de acteurs uit genoemde film)

No comments:

Post a Comment